Uporaba kataloga

Nekaj splošnih napotkov za uporabo elektronskega kataloga Knjižnice Logatec

1. V naslovno vrstico brskalnika vtipkamo naslov http://cobiss.izum.si

2. Izberemo možnost ISKANJE – Iskanje gradiva (COBISS/OPAC);

3. Vpišemo ime knjižnice v kateri želimo iskati gradivo (v našem primeru Knjižnica Logatec);

4. Izberemo enoto v kateri želimo pregledovati gradivo (svetujemo, da pregledujete vse enote, saj boste tako lahko imeli popoln pregled nad gradivom naše knjižnice).

5. Odpre se vam obrazec za osnovno iskanje. Iščete lahko po avtorju gradiva, naslovu gradiva, ključnih besedah, letu izida ipd.  Zahtevnejši iskalci pa lahko uporabite tudi druge oblike iskanja, ki omogočajo  iskanje s pomočjo različnih parametrov.

6. Ko se vam bo odprl seznam gradiv, izberete tisto gradivo, ki ga iščete. Odprl se vam bo bibliografski zapis gradiva, hkrati pa tudi lokacija (enota knjižnice v kateri se gradivo nahaja) in dostopnost (prosto, izposojeno, samo za čitalnico …).

7. V kolikor je gradivo izposojeno, ga lahko v nadaljnjem postopku rezervirate, če pa želite, da vas gradivo, ki ima status “prosto”  čaka pripravljeno v knjižnici, pa izvedete postopek naročila. Postopka lahko izvedete tako, da se obrnete na knjižničarja po telefonu ali osebno v knjižnici, lahko pa naročilo ali rezervacijo izvedete sami na daljavo preko interneta v storitvi Moja knjižnica, za kar pa potrebujete geslo, ki ga pridobite v knjižnici ob vpisu ali naknadno.

Vzajemni katalog slovenskih knjižnic COBIB.SI

Lokalne baze podatkov so baze podatkov posameznih knjižnic. Med seboj so povezane preko vzajemne bibliografsko-kataložne baze podatkov COBIB.SI, ki vsebuje bibliografske podatke in podatke o zalogi iz vseh lokalnih baz podatkov knjižnic, ki so vključene v COBISS. Gradivo lahko iščemo v vzajemni bibliografsko-kataložni bazi podatkov (COBIB.SI) takrat, ko nas zanima, v katerih knjižnicah v Sloveniji imajo določeno knjigo/gradivo. Postopek iskanja je enak kot v zgoraj opisanem postopku, le, da  ne izberete iskanja v določeni knjižnici, ampak v COBIB.SI