Domoznanstvo na portalu KAMRA

 

ZBIRKE KNJIŽNICE LOGATEC NA PORTALU KAMRA

Knjižnica Logatec je na portalu Kamra aktivno prisotna od jeseni 2010. Od takrat so nastale tudi številne domoznanske vsebine, ki so preko portala dostopne širši množici uporabnikov. Med temi najdemo tudi gradivo, ki bralcem v knjižnici sicer ni dostopno – npr. razglednice, pa tudi prav za ta namen nastale zbirke, npr. o Cankarjevi ulici. Za lažjo preglednost vam na tem mestu ponujamo neposredne povezave do posameznih zbirk.

 

ZBIRKA STARIH RAZGLEDNIC KNJIŽNICE LOGATEC

V Knjižnici Logatec hranimo zbirko razglednic iz več krajev naše občine.

Ker so razglednice delikatno gradivo in drugače ne morejo biti dostopne bralcem, je elektronski način obdelave zelo dobrodošel. Vse razglednice, ki jih predstavljamo na tem portalu, hranimo v originalu. Zbirka ne obsega le starih razglednic, temveč tudi razglednice novejšega datuma, ki pa jih, predvsem zaradi tega, ker še niso potekle avtorske pravice, še ne moremo objaviti. Poleg razglednic iz naših krajev zbirka zajema tudi razglednice Simona Gregorčiča ter razglednice z narodnimi nošami.

 

 

DIGITALIZIRANA RAZSTAVA O JOŽETU PLEČNIKU

V Hotedršici je kot poklon geniju, katerega rod sega tudi v Hotedršico, nastala razstava o Jožetu Plečniku. Ogledate si jo lahko kot stalno razstavo v dvorani Stare šole in v celoti tudi na portalu Kamra.  Njena avtorica je dr. Marija Ipavec.

 

 

CANKARJEVA CESTA V LOGATCU

Zbirka je nastala v okviru projekta Moja ulica, v katerem so knjižnice oz. drugi sodelavci Kamre širom Slovenije raziskali zgodovino (‘glavne’) ulice v kraju.  V njej lahko pobrskate po starih in novejših fotografijah ulice in izveste podrobnosti o zgodovini posameznih hiš.

 

 

LOGATEC NEKOČ IN DANES

Zbirka Logatec nekoč in danes zajema različne teme s področja naravne in kulturne dediščine kraja.  Vsebuje celotne raziskovalne naloge OŠ 8 talcev Logatec,  poglavje o znamenitih Logatčanih, ki se bo v prihodnje še razširilo, članka o že skoraj pozabljeni Idrijski železnici itn.