Sponzor 2. aprila 2019, mednarodnega dneva knjig za otroke, je Litovska sekcija IBBY,
poslanico je napisal in plakat ustvaril litovski otroški pisatelj in ilustrator Kęstutis Kasparavičius.

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo

»Mudi se mi! … Nimam časa! … Adijo! …« Takšnih vzklikov dandanes najbrž ne slišimo samo v Litvi, ki leži v samem središču Evrope, temveč še marsikje po svetu. Pogosto nas tudi prepričujejo, da živimo v stoletju informacijskega preobilja, v stoletju, ko sta naglica in hitenje neizbežna.

A zgodi se, da v roke vzameš knjigo in začutiš, kako je lahko tudi drugače. Knjige imajo namreč čudovito lastnost – pomagajo nam, da ne hitimo. Ko listaš po knjigi in se mirno zatopiš v njeno vsebino, te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe. Tedaj spoznaš, da se ti ni treba brezglavo mučiti z nepomembnimi opravili. V knjigi vse poteka tiho in po natančnem redu. Morda je tako tudi zato, ker so strani v njej označene s številkami in ker med listanjem nežno in pomirjujoče šelestijo. V knjigi se dogodki iz preteklosti brez težav srečujejo z dogodki, ki se šele bodo zgodili.

Knjižni svet je široko odprt, resničnost v njem je poljubno prepletena z izmišljotino in domišljijo. Včasih se niti ne zavedaš več, ali si v knjigi ali v življenju opazil, kako čudovite so kaplje snega, ki se tali na strehi, in da jerebikove jagode niso le lepe, temveč tudi grenke. Kdo ve, ali si v resnici ležal sredi poletja na travi, nato pa prekrižanih nog gledal oblake, plavajoče po nebu, ali pa si o tem samo bral v knjigi.

Knjige nam pomagajo, da ne hitimo, knjige nas učijo opazovanja, knjige nas vabijo, pravzaprav nas kar silijo, da sedemo. Najpogosteje jih namreč beremo sede, in sicer tako, da jih položimo na mizo ali na kolena, mar ne?

Ali si morda tudi ti med branjem opazil nekaj nenavadnega, namreč da tudi knjiga strmi vate? Da, da, tudi knjige znajo brati! Berejo ti s čela, z obrvi, iz tvojih dvignjenih ali spuščenih kotičkov ustnic, še najraje pa berejo iz tvojih oči. Po očeh namreč prepoznajo, ali… No, saj veš, kaj!

Knjigi na tvojih kolenih gotovo ni dolgčas. Tisti, ki bere, naj bo otrok ali odrasel, je vendar že sam po sebi mnogo zanimivejši od tistega, ki se knjigo boji prijeti v roke in ki kar naprej hiti, saj nima časa, da bi se usedel in se razgledal okoli sebe.

Ob mednarodnem dnevu knjig za otroke zaželimo drug drugemu čim več zanimivih knjig. Pa tudi, da bi se še sami zdeli knjigam čim bolj zanimivi!

Kęstutis Kasparavičius

Prevedel Klemen Pisk

 

Kasparavičius malaKęstutis Kasparavičius (1954) je mednarodno uveljavljen litovski otroški pisatelj in ilustrator. V svet otroške književnosti je vstopil po dolgi ovinkasti poti; po končanem desetletnem šolanju na umetniški gimnaziji M. K. Čiurlionisa, kjer se je seznanjal z zborovskim dirigiranjem, je naposled spoznal, da bi se rad posvetil slikarstvu, zato se je vpisal na študij oblikovanja na Vilenski umetniški akademiji. Kasparavičiusove ilustracije je mogoče zlahka prepoznati, saj so portretirani objekti naslikani v značilnem realističnem slogu, notranji prostor je razgiban, perspektiva prepričljiva. Kasparavičius je ilustriral več kot 60 knjig, številne od njih je napisal sam. Berejo jih otroci širom po svetu (od Japonske do Amerike) v 27 jezikih. Avtor je imel doslej 20 samostojnih razstav; njegova dela so bila že trinajstkrat predstavljena na mednarodnem sejmu otroških knjig v Bologni in so si prislužila številne ugledne knjižne nagrade po vsem svetu. Litovska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY) je Kasparavičiusa že večkrat nominirala za Nagrado Hansa Christiana Andersena in Spominsko nagrado Astrid Lindgren.

V slovenščini imamo naslednje njegove knjige; vse so izšle pri KUD Sodobnost International.

 

Lep pozdrav iz Litve!

Mar je res treba povedati, da 2. aprila praznujemo mednarodni dan knjig za otroke? Uvedla ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost, potekal pa bo že triinpetdesetič zapored!

Mar vas je res treba spomniti, da je 2. april hkrati rojstni dan svetovno znanega danskega pisatelja Hansa Christiana Andersena?

Oboje je vse od leta 1967 odlična priložnost za veliko praznovanje. Obojega se veselimo tudi člani Litovske sekcije IBBY in litovski bralci. Med nami in Andersenom je stkana posebna vez. Ob obali Litve in Danske pljuska skupno Baltiško morje in litovski bralci uživajo v branju Andersenovih del v svojem jeziku že vse od konca 19. stoletja. Saj res, mar ste vedeli, da lahko litovščina, ki je eden izmed najstarejših indoevropskih jezikov, odlično poustvari vzdušje Andersenovih pravljic? V zadnjem času je litovščina še bolj izkoriščala svojo zmožnost poustvarjanja vzdušja in idej najboljših in najbolj znanih svetovnih avtorjev knjig za otroke in mladino. V Litvi smo na svoje odlične in številne prevode nadvse ponosni. Do drugih kultur smo resnično odprti in večino del prevedemo iz izvirnika. Včasih celo pravimo, da na svetu ni jezika, ki ga ne bi govoril vsaj en Litovec.

Najbrž ni potrebno reči, kako ponosni smo tudi na svoje številne nadarjene pisatelje in ilustratorje za otroke. Veseli smo, kadar vidimo, kako njihovo delo pridobiva na veljavi in prepoznavnosti po svetu. Kęstutis Kasparavičius je eden izmed najbolj znanih in nadarjenih litovskih pisateljev in ilustratorjev, zato ga je bilo samoumevno prositi, naj ob mednarodnem dnevu otroka ustvari plakat in nagovori bralce.

Litva leži v samem geografskem središču Evrope, včasih pa pravimo tudi, da stoji na križišču evropske zgodovine. Naša litovska zgodovina je zelo dolga in nedvomno tudi zelo zapletena. Nikakršnega smisla ne bi imelo, če bi to zapletenost poskusili opisati v nekaj kratkih stavkih. Naj torej zadošča omeniti, da je Litva lani praznovala stoletnico ponovne vzpostavitve svoje neodvisnosti!

Malo za šalo, malo zares lahko dodamo, da je bila pridružitev IBBY-ju leta 1993 eden od najbolj veselih dogodkov v naši novejši zgodovini. Iz leta v leto širimo svoje dejavnosti, medtem ko rastemo, pa naše praznovanje mednarodnega dneva knjig za otroke postaja vse odmevnejše, boljše in ustvarjalnejše. V veliko zadovoljstvo in čast nam je biti pokrovitelj tega dne v letu 2019.

Praznujmo ga skupaj!

Prevedel Klemen Pisk

(Skupno 285 obiskov, današnjih obiskov 1)